Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Diyaliz








 Organ Bağışı


İstanbul Gelişim Üniversitesi Diyaliz Program Başkanı Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç: “Organ nakli hastalar için yeni bir yaşam şansı sunar” dedi.


Tüm dünyada var olan organ nakline ihtiyaç duyan hasta sayısındaki artış ülkemizde de giderek artmaktadır. Bu durum bizlere organ bağışının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.

Organ bağışı; kadavra ya da canlıdan alınan organın hasta kişiye cerrahi bir operasyon ile nakledilmesi işlemidir. Organ bağışı sayesinde bir kişi organ ya da organlarını bağışlayarak bir ya da birden çok insana yaşama şansı verebilmektedir. Organ yetmezliği hasta ve ailelerinin yaşam şartlarını son derece zorlamasının yanısıra bu hastaların ülke ekonomisine de ciddi maliyetlerinin olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç organ bağışlarının artması gerektiğini önemle vurguladı.

Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç, “ Organ nakli ile kurtulabilecek birçok hasta varken hastalar nakil olmak için beklerken yaşamını kaybetmektedir. Organ nakli ile ilgili halkın bilinçlenmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı. Öğr. Gör. Büşra Atsal Kılıç organ bağışçısı olmak için gereken özellikleri “On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğine sahip akli dengesi yerinde olan herkes sağlık kurumlarında bulunan organ bağışı birimlerinde gereken formları doldurarak organlarını bağışlayabilirler” diye özetledi.