Diyaliz

Gebelerde Covid 19 Enfeksiyonu

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Öğretim Elemanı Dr Öğr Gör Gülseren POLAT gebelerde Covid 19 enfeksiyonu ile ilgili bilgiler verdi.

Tüm dünya ülkelerinde  ciddi sağlık problemlerine yol açan koronavirus enfeksiyonu ilk kez 2019 yılında görüldüğü için   Coronavırus  Disease 2019 ( Covid19 ) olarak adlandırıldı.Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan koronavirüs enfeksiyonu Türkiye’de ilk kez  11 Mart 2020’de görüldü ve anne adaylarımız için de endişe kaynağı oldu. Elimizdeki güncel verilere bakıldığında gebelikte Covid19 enfeksiyonu  klinik seyir açısından normal populasyonla anlamlı bir fark göstermemektedir. Semptomatik vakalarda  gebelerin semptomlarının şiddeti  gebe olmayanlara  benzerdir. Gebelerin %86’sı hafif, %9.3’ü ağır,%4.7 kritik olarak hastalığı geçirmiştir. Normal gebe olmayan Covid 19 pozitif popülasyonun %80’i hafif ,  %15 ağır, %5 kritik olarak hastalığı atlatmıştır.(TJOD  web sayfası) Gebelikte  Covid 19 enfeksiyonunda ateş, öksürük, boğaz ağrısı, miyalji, yorgunluk gibi hafif semptomlar olabildiği gibi pnömoni, akut respiratuvar sendrom, böbrek yetmezliği, çoklu organ yetmezliği gibi  yoğun bakım gerektiren ağır semptomlar da görülebilir. Şiddetli hastalık için risk faktörleri taşıyan gebeler;  35 yaş üstü gebelikler, obezite, hipertansiyon, diabet,  ileri evre astım gibi ciddi solunum yolu hastalığı olanlar, kronik karaciğer ya da böbrek hastalığı olanlar, immün süpresif ilaç kullananlar sayılabilir.
Gebelikte  Covid19 enfeksiyonundan nasıl korunabiliriz?
Gebeler Covid19 enfeksiyonuna  maruz kalmaktan kaçınmak için gebe olmayan kişilerle aynı tavsiyelere uymalıdır. Ellerini su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamalı, ellerini ağız burun ve gözlere dokundurmamalı, hapşururken tek kullanımlık peçete kullanmalı, zorunlu olmadıkça evden çıkmamalı , evden çıkılması gerektiğinde maske takmalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır. Sosyal mesafe kuralları çerçevesinde diğer insanlara 2 metreden fazla yaklaşılmamalı, tokalaşılmamalı ve sarılmamalıdır. Para, asansör düğmesi, kapı zili gibi  pek çok kişinin dokunduğu nesnelere dokunduktan sonra eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Cep telefonu havlu bardak gibi kişisel eşyalar başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Bu süreç boyunca kapalı ve havalandırılması olmayan ortamlarda bulunulmamalı, eve misafir kabul edilmemeli, uyku düzenine dikkat edilmeli, sağlıklı ve  dengeli beslenmelidir. Gün boyunca en az 2 litre su içilmeli, yüksek riskli bölgelere seyahat edilmemeli  ve gerekmedikçe  toplu taşıma araçlarına binilmemelidir   Gebelerimiz için Covid 19 enfeksiyonundan korumaya yönelik aşı  uygulaması önerilmemektedir
Gebelik takipleri ne sıklıkta yapılmalıdır?
Covid19 Pandemisi ile birlikte özellikle hastane gibi kalabalık ortamlarda artan bulaştırıcılık riski nedeniyle, gebelere rutin takiplerinin azaltılmasını önerebiliriz. Normal seyreden gebeliklerde bu durum uygulanabilir, ancak  yüksek riskli  gebeliklerde anne ve bebek sağlığı ile ilgili problemler yaşayabiliriz . Sağlıklı bir gebelik takibi için ilk 12 haftalık dönemde ultrasonografi ile gebeliğin doğrulanması rutin tetkiklerinin ve birinci trimester  tarama testinin yapılması, 22. gebelik haftasında ikinci düzey ultrasonografinin taramasının yapılması yeterli olarak kabul edilebilir. Bundan sonra takip sıklığı 34. haftaya kadar altı haftada bir, sonrasında ise hastanın durumuna göre 3-4 haftada bir görülmesi yeterli olabilir. Ancak anne adayının bu dönemde bebek hareketlerini çok sıkı takip etmesi, kendi kilo değişiklikleri ile karnının büyümesini izlemesi ve  acil durumlarda hekimle iletişime girmesi önemlidir.
Gebelikte Covid 19 enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Alınan tüm önlemlere rağmen anne adayının koronavirüs enfeksiyonuna yakalanması halinde semptomlara ve semptomların şiddetine göre takip ve tedavi  planlanır. Semptomsuz Covid 19 gebelerde hastalık süresi boyunca aile bireylerini de evde koruyarak kendi kendine izolasyonu gerekir. Hafif semptomların görüldüğü  vakalarda sıvı ve elektrolit dengesi sağlanır ve  semptomlara göre tedavi uygulanır. Antiviral tedavi hafif olgularda güncel verilere dayanarak önerilmemektedir. Covid19 semptomlarının ağır görüldüğü anne adaylarında hastanede yatırılarak  multidisipliner ekip tarafından tedavisi uygulanır
Gebelikte Covid 19 enfeksiyonu geçirenlerde gebelik ve yenidoğan sonuçları nasıldır ?

Covid 19 enfeksiyonu  geçiren gebelerde konjenital anomali ,düşük yapma, ölü doğum oranlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak pnömoni geçiren gebelerde erken doğum ve sezaryan doğum sıklığının arttığı görülmektedir
Bugüne kadar Covid 19 enfeksiyonu geçiren  gebelerden doğan yenidoğanların kanında veya  burun sürüntülerinde ve plasentasında virus saptanmamıştır. Enfeksiyonu hafif geçiren annelerin maskeyle bebeklerini emzirmesi önerilmektedir.