Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Diş Protez Teknolojisi








 Tempora Mandibular Eklem Bozuklukları


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojisi Programı Başkanı Öğr. Gör. Şenel Çavuşoğlu, tempora mandibular eklem rahatsızlıkları hakkında bilgi verdi.


Tempora Mandibular Eklem Bozuklukları, çene eklemi ve çiğneme kaslarında tekrarlayan ağrı veya eklem işlev bozukluğudur. Çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen bu sorun, çene eklemi yüzeyi ile eklemdeki diskin uyumunun kaybolmasının temel sebebidir.
 

Çene bozukluklarının nedenleri


Sürekli diş sıkma, diş gıcırdatma, duruş bozuklukları, tek taraflı çiğneme alışkanlıkları, çenenin kapanma bozuklukları ve dişlerdeki hastalıklar çene eklem bozukluklarının olası nedenleridir. Ancak travmalar gibi psikolojik nedenler de olabilir. Orta yaş grubunda daha sık görülen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde hastaların psikolojik ve ailevi durumlarını olumsuz etkileyebilmektedir.


Çene eklemi rahatsızlığı olan hastalar nelere dikkat etmelidir?

  • Sakız çiğneme alışkanlığı terk edilmelidir.
  • Diş sıkma ve gıcırdatma sorunları giderilmelidir.
  • Aşırı esnemeden kaçınılmalıdır.
  • Tek taraflı çiğnemekten kaçınılmalıdır.
  • Sabah uyandığınızda sıcak havlu ile eklem bölgesine kompres yapın.
  • Mümkün olduğunca stressiz bir yaşam sürdürülmelidir.
                                                                                                   
Hastalığa yol açan nedenlerin ortadan kaldırılmasında fizik tedavi, ortodontik tedavi ve protetik tedaviler gibi alternatiflerin bulunmasının yanında sayılabilir. Artosentez, artroskopi, botoks uygulaması ve bazı eklem ameliyatları ile cerrahi tedavileri de mevcuttur.