Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Diş Protez Teknolojisi








 Gülüş Tasarımı


İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Protez Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şenel Çavuşoğlu Estetik Diş Hekimliğinde gülüş tasarımının önemi hakkında bilgi verdi.


Sosyal medyanın toplumsal hayata dahil olmasıyla beğenme ve beğenilme algısı daha da ön plana çıkmıştır. Gülüş en önemli yüz ifadelerinden biridir ve en basit tanımla, vücut dilinde iletişimin sözlü olmayan parametresi olarak tanımlanır. Yüz özeliklerimizin en canlı ve belirgin olanı gülüşümüzdür. Gülüş kişinin hareketleri ile birlikte bir bütün olarak ifadesi ve sunumudur. Bir insanın yüzünün güzelliği hoş bir gülüş ile daha da artar. Gülüş bireyin özelliklerini ve üstün yönlerini yansıtır.

Günümüzde birçok hasta mükemmel gülüşe sahip olmak istemektedir.Diş hekimliğinde de estetik ve kozmetik tedavi seçeneklerine talebin artması, gülüş tasarımı gibi kavramların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre yüz güzelliği ve dental estetik yaşam kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Dental çekicilik, yüz güzelliğine katkıda bulunan başlıca etken olarak gösterilmektedir. Estetik diş hekimliğinde gülüş tasarımının yapılması; vakanın düzgün değerlendirilmesi, materyal seçimi ve hasta ile iletişimin sağlanması gibi birçok faktöre bağlıdır.
 
Gülüş tasarımında; hastanın muayenesi sonrasında 3D ağız içi tarayıcı ile dişlerin dijital ölçüsü veya konvansiyonel yöntem ile dişlerin ölçüsü alınır. Hastanın yüz özelliklerini değerlendirmek ve yüz yapısına uygun gülüşünü tasarlamak için fotoğraflar çekilir. Fotoğrafların da yardımıyla altın oran gibi değerler kullanılarak kişinin yüz yapısına en uyumlu gülüş tasarımı yapılır.
Bu tasarım, yazılım kullanılarak dijital ortamda oluşturulabileceği gibi, aynı zamanda konvansiyonel olarak "wax-up" tekniği ile de elde edilebilmektedir. Tasarım, mock-up prova olarak adlandırılan provada tedavi sonrası kişinin son halini gösterir. Hastanın beklentileri ve istekleri de bu süreçte işin içine katılmaktadır. Provada hastanın fotoğrafları çekilip değerlendirmesine yardımcı olunabilir. Bu işlemler, tedavi seçeneğinin hasta tarafından kabul edilebilirliğine ve tedavi sonucunda estetik beklentilerin hangi ölçüde karşılanabileceğini belirlemeye yardımcı olur.

Hastaya yapılan bir restorasyon, onun gülüşüne, dış görünüşüne, kendine olan güvenine ve onun genel ruh sağlığına hafife alınamayacak ölçüde olumlu katkılar sağlayacaktır. Rahat ve çekici bir gülüş, bireyin yüz estetiğini, mutluluğunu ve imajını belirgin bir şekilde etkiler.