Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Diş Protez Teknolojisi








 Diş Hekimliğinde Yapay Zeka Teknolojisi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojisi Programı öğretim üyelerinden Dr. Umut Özdal, diş hekimliğinde yapay zeka teknolojisi hakkında bilgi verdi.


 
Yapay zeka, günlük yaşamı etkilemeye devam eden çok çeşitli yeni teknolojileri kapsayan bir alandır. Yapay zekanın evrimi, büyük verilerin analizini mümkün kılıyor ve bu da güvenilir bilgi sağlama ve karar verme sürecini geliştiriyor.

Gelecekte, AI tabanlı kapsamlı bakım sisteminin, yüksek kaliteli hasta bakımı ve yenilikçi araştırma ve geliştirme oluşturmak için gelişmiş karar destek araçlarını kolaylaştırması bekleniyor. Yazarlar, klinisyenler, araştırmacılar ve mühendisler arasındaki yenilikçi bir meslekler arası koordinasyonun diş hekimliğinde yapay zeka gelişiminin anahtarı olduğuna inanılıyor.

Hasta mahremiyeti ile ilgili olası yanlış yorumlamalara ve endişelere rağmen, hassas tedavi prosedürleri ve anlık bilgi alışverişi ihtiyacı nedeniyle yapay zekanın diş hekimliği ile kapsamlı bir bakış açısıyla bağlantı kurmaya devam edeceği tartışılmaktadır.
 
Ayrıca, bu tür gelişmeler, profesyonellerin sağlıkla ilgili büyük verileri paylaşmasına ve hastaneler, sağlık şirketleri, araştırmacılar ve hastalar aracılığıyla hasta bakımını iyileştiren içgörüler sağlamasına olanak sağlamaya başlamıştır.

Yapay zeka teknolojisi, günümüz diş hekimliği eğitiminde ve diş hekimliğinin farklı alanlarında sanal gerçeklik ortamında dişleri modelleyerek kullanılmaktadır. Özellikle en sık uygulanan tedavilerden biri olan implant destekli protetik restorasyonlarda, çene hareketlerini ve çiğneme sırasında oluşan kuvvetleri yeniden üretebilen çiğneme robotlarının tasarımları ve iletilen kuvvetlerin analizi ile yapay zeka ürünleri güncel kullanım alanı bulmuştur. çiğneme sırasında simüle peri-implanter kemiğe.
 
 
Dr. Öğretim Üyesi Umut Özdal