Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi








 Yenilikçi mRNA Tedavisi


Viral RNA'yı hedefleyen CRISPR metodu hem grip hem de COVID-19 virüslerini durdurma sözünü veriyor.


Tedavi, viral RNA'yı hedeflemek için bir tür CRISPR (Clusters of Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) kullanıyor ve akciğerlerdeki hem grip hem de Covid-19 olmak üzere iki virüsün de çoğalmasını durdurduğu fark edilmiştir.

Nispeten küçük bir genetik değişiklikle, Georgia Teknoloji Enstitüsü ve Emory Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir tedavi, hem grip virüslerinin hem de Covid-19'a neden olan virüsün çoğalmasını durduruyor olduğu görülmüştür. Ek olarak, tedavi bir nebülizör aracılığıyla akciğerlere verilebilir ve bu da hastaların kendilerini evde uygulamalarını kolaylaştırıyor.

Terapi, normalde araştırmacıların RNA moleküllerini hedeflemek için genetik kodun belirli bölümlerini hedeflemesine ve düzenlemesine izin veren bir CRISPR türüne dayanmaktadır. Bu durumda ekip, virüslerin akciğerlerdeki hücrelerde çoğalmak için kullandıkları RNA genetik kodunun parçalarını yok eden Cas13a adlı bir proteini kodlamak için mRNA teknolojisini kullanılmıştır. Philip Santangelo Biyomedikal Mühendisliği Bölümü laboratuvarındaki araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. [1]

Yöntem kilit nokta temel olarak Cas13a proteinine virüslerin RNA'sına nasıl bağlanacağını ve onu yok nasıl etmeye başlayacağını söyleyen bir haritadır. Ekip, farelerde grip ve hamsterlerde SARS-CoV-2'ye karşı yaklaşımını test etti. Her iki durumda da hasta hayvanların iyileştiğin kaydetmiştir.

Bu yeni yöntem, geçen yüzyılda dolaşan grip türlerinin% 99'una karşı çalışma potansiyeline sahiptir. Ayrıca, dolaşıma girmeye başlayan koronavirüsün yeni oldukça bulaşıcı varyantlarına karşı da etkili olacağı düşünülüyor.


Kaynak ve Ekip:

[1] “Treatment of influenza and SARS-CoV-2 infections via mRNA-encoded Cas13a in rodents” by Emmeline L. Blanchard, Daryll Vanover, Swapnil Subhash Bawage, Pooja Munnilal Tiwari, Laura Rotolo, Jared Beyersdorf, Hannah E. Peck, Nicholas C. Bruno, Robert Hincapie, Frank Michel, Jackelyn Murray, Heena Sadhwani, Bob Vanderheyden, M. G. Finn, Margo A. Brinton, Eric R. Lafontaine, Robert J. Hogan, Chiara Zurla and Philip J. Santangelo, 3 Şubat 2021, Nature Technology