Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi








 3D Biyolojik Kalp


Biyomedikal alanındaki yeniliğe dikkat çeken İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Aylin Çetin, “Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels” (FRESH) tekniğini kullanarak ilk tam boyutlu 3B biyo baskılı insan kalbi modeli yapıldığını açıkladı.


Öğr. Gör. Aylin Çetin sergilenen ve özel olarak oluşturulmuş bir 3D yazıcı kullanılarak MRI verilerinden oluşturulan model, kalp dokusunun esnekliğini ve dikişleri gerçekçi bir şekilde taklit ediyor dedi. Bu dönüm noktası, hem cerrahlar hem de klinisyenler için acil vaatlerin yanı sıra biyomühendislik organ araştırmalarının geleceği için uzun vadeli çıkarımlar sağlayan iki yıllık araştırmanın sonucunu temsil ettiğini söyledi.
 
3B biyo-baskının FRESH tekniği, normal bir baskıda olduğu gibi desteklenmeden duracak sertliği olmayan 3B baskılı yumuşak polimerler için doldurulmamış talebi karşılamak için icat edildi. FRESH 3D baskı, nesneyi yazdırırken destekleyen yumuşak hidrojel banyosuna bioink enjekte etmek için bir iğne kullanır. Bittiğinde, basit bir ısı uygulaması hidrojelin erimesine neden olur ve geriye yalnızca 3D biyo baskılı nesneyi bırakır.

Hem çok yönlülüğünü hem de doğruluğunu kanıtlamış olsa da, bu dönüm noktasına ulaşmanın önündeki en büyük engel, bir insan kalbini tam ölçek basamağı olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Aylin Çetin. Bu, istenen boyutta yazdırmak için yeterince büyük bir jel destek banyosunu tutmak için özel yapılmış yeni bir 3D yazıcının yanı sıra baskının hızını ve doğruluğunu korumak için küçük yazılım değişikliklerini gerektirdiği ifade etti.