Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr

Anestezi








 Hava Yolu ile Bulaşan Enfeksiyonlar


İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, hava yolu ile bulaşan enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Çakal, "Covid-19 damlacık yolu ile bulaşan bir hava yolu enfeksiyonudur" dedi.


Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, hava yolu ile bulaşan enfeksiyonlar iki grupta incelenebilir dedi. Bu grupları Çakal, "Birincisi solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonlar, ikinci ise damlacık yolu ile bulaşan enfeksiyonlardır" diye açıkladı.
 
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonlarda hastaların öksürmesi ve/ veya hapşırması ile etrafa saçılan bulaştırıcı partiküller 5 mikron çapından küçüktür, bu nedenle yere çökemez, havada asılı kalırlar dedi. Çakal, havada asılı kalan partiküller, hava akımı ile çok uzak yerlere taşınabilirler, bulaşması ise partiküllerin inhalasyonu ile olur dedi. Solunum yolu ile bulaşan hastalıkların önlenmesi için solunum izolasyon yöntemleri kullanılmalıdır diye ekledi.
 
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, damlacık yolu ile bulaşan enfeksiyonlarda ise enfekte olan hastaların solunum yolu ile bulaşan hastalıklarda olduğu gibi öksürmesi ve/veya hapşırması ile etrafa partiküllerin saçılması ile olur dedi. Çakal, tek farkın, damlacık yolu ile bulaşan hastalıklarda partiküller 5 mikron çapından büyüktür, dolasıyla partiküller yere çöker, uzak mesafelere taşınamazlar dedi. Bulaşmanın nasıl olacağına değinen Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, hasta ve duyarlı kişi arasında mesafenin yakın yani yaklaşık bir metre olması gereklidir dedi. Bunun yanında bulaşmanın oral, nazal ve konjonktival mukozaya damlacıkların teması sonucunda gerçekleşir dedi. Damlacık yolu ile bulaşan hastalıkların yayılımını önlemek için damlacık izolasyon önlemleri alınmalıdır diye ekledi.
 
Öğr. Gör. Melis Merve Çakal, genel olarak solunum yolu ile bulaşan hastalıklar; Tüberküloz, kızamık, suçiçeği, yaygın zoster enfeksiyonu, SARS ve MERS-CoV olarak sıralanırken, damlacık yolu ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları ise; Difteri, boğmaca, pnömonik veba, adenovirüs enfeksiyonları, İnfluenza, kabakulak, viral kanamalı ateş, parvovirüs B19 enfeksiyonu ve COVID-19 olarak sıralanabilir dedi.