Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuklarda Florür Kullanımı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Diş Hekimi Nuri Yeniev, çocuklarda flor kullanımı hakkında bilgi verdi. Nuri Yeniev, “Bizim gibi çürük oranının yüksek olduğu ülkelerde topikal flor uygulamaları çok önemli bir yer tutuyor” dedi.

Diş çürüğünün oluşması için 4 temel gereksinim vardır: konakçı, mikroorganizma, besin ve zaman. Diş fırçalama alışkanlığı zayıf olan toplumumuzda maalesef diş çürüğü görülme oranı yüksektir. Bunu bir nebze olsun önlemek için koruyucu diş hekimliği uygulamaları çok önemlidir. Bunlardan biri olan florür kullanımı dişte bulunan hidroksiapatit kristallerini floropatit kristallerine dönüştürerek diş çürüğüne karşı daha dirençli hale getirir. 0-6 yaş arası çocuklarda yutma riski nedeniyle florür içeren patlar konusunda temkinli davransak da çürük prevalansı yüksek olan çocuklarda hem günlük patlar hem de florlu jel ve vernikler kullanılmaktadır. Topikal florür uygulaması gereklidir. Ancak bunları diş hekiminin tavsiye ettiği şekilde kullanmak elbette çok önemlidir. Büyük miktarlarda floride kontrolsüz maruz kalmanın vücut üzerinde bazı zararlı etkileri olabilir. Diş hekiminize danıştıktan sonra koruyucu diş hekimliği uygulamaları kapsamında topikal flor uygulamasının çocuklarımızın diş sağlığına faydası tartışılmaz.