Yeni E-Tattoo Sayesinde Uzun Süreli, Doğru ve Kesintisiz Kalp İzleme Cihazı

İstanbul Gelişim Üniversitesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Aylin Çetin kesintisiz kalp izleme cihazını açıkladı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Aylin Çetin AUSTIN, Texas - Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'ne göre 2017'de Texas’ta eyalet çapında 45.000'den fazla ölüme kalp hastalığı neden olduğuna dikkat çekti. E-Tattoo sayesinde esnek, hafif malzemeden yapılmış yeni bir giyilebilir teknoloji sayesinde kalp sağlığı izlemeyi kolaylaştırabilir ve mevcut elektrokardiyograf makinelerinden daha doğru sonuç elde edildiğini söyledi.

Çetin, Austin'deki Texas Üniversitesi'ndeki mühendisler tarafından geliştirilen ve Cockrell Mühendislik Okulu'ndan Nanshu Lu tarafından yönetilen ve  Lu'nun çeşitli ölçümleri alabilmek için cilde yerleştirilebilen grafen tabanlı giyilebilir bir cihaz olan elektronik dövme teknolojisiyle elektriksel sinyallerden biyomekanik sinyallere kadar vücut tepkilerinin oranı ölçülebildiğini ifade etti.

Öğr. Gör. Aylin Çetin, “Cihaz o kadar hafif ki, çok az rahatsızlıkla veya neredeyse hiçbir rahatsızlık hissi vermeden uzun süreli olarak kalbin üzerine yerleştirilebilir. Aynı zamanda, elektrokardiyograf ve sismokardiyograf sonuçlarını aynı anda alarak kalp sağlığını iki şekilde ölçer. Çoğumuz, kalp her attığında üretilen elektriksel aktivite oranlarını kaydeden bir yöntem olan elektrokardiyograma (EKG) aşinayız. Sismokardiyografi (SCG), kalp atışlarıyla ilişkili göğüs titreşimlerini kullanan bir ölçüm tekniğidir. Uzaktan bir akıllı telefonla güçlendirilen e-dövme, hem EKG hem de SCG'yi ölçen ilk ultra ince ve gerilebilir teknolojidir.” açıklamalarında bulundu.

Açıklamalarına “EKG sonuçları tek başına kalp sağlığını belirlemek için yeterince doğru değildir, ancak SCG sinyal kayıtlarıyla birleştirildiğinde ek bilgi sağlarlar. Bir kalite kontrol biçimi gibi, SCG de EKG sonuçlarının doğruluğunu gösterir. Mekanik strese yanıt olarak kendi elektrik yükünü oluşturabilen, poliviniliden florür adı verilen bir piezoelektrik polimerden yapılmıştır. Cihaz ayrıca, e-dövmeyi yerleştirmek için göğüste en iyi konumu belirlemek amacıyla göğüs titreşimlerini haritalamak için kullanılan 3D dijital görüntü korelasyon teknolojisini de içerir. E-dövmenin geleneksel yöntemlere göre bir diğer avantajı ise genellikle bir EKG ölçümü, kalp sağlığının her seferinde yalnızca birkaç dakika izlenebilmektedir. Ancak bu cihaz sayesinde kişi üzerinde günlerce takılı kalabilir ve sürekli kalp izleme sağlayabilmektedir.” dedi.

Cihaz için veri toplama ve depolamaya yönelik iyileştirmelerin yanı sıra e-dövmeyi daha uzun süreler için kablosuz olarak güçlendirmenin yolları üzerinde çalışılmakta olduğunu dile getiren Çetin. Yakın bir zamanda yalnızca verileri güvenli bir şekilde saklamakla kalmayıp aynı zamanda ekranda gerçek zamanlı olarak kalp atışını gösterebilen bir akıllı telefon uygulaması geliştirildiğini bilgisini verdi.