Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 "Ortodontide Yeni Tedavi Yöntemi Şeffaf Plaklar"

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayşegül Ural şeffaf plaketler hakkında bilgi verdi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayşegül Ural, ortodontik tedavide kullanılan şeffaf plaklarla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Ayşegül Ural, "Dişleri çene kemiği içinde düzgün bir şekilde konumlandıran ortodontik tedavideki gelişmelere, özellikle son yıllarda hastaların estetik taleplerinde önemli bir artış eşlik ediyor. Hastalar sıklıkla geleneksel ortodontik yöntemlerin (örn. Bu nedenle bu kısıtlılıkları aşmak için estetik malzeme ve materyallerin klinik uygulamasına geçilmiştir.Teknikler ortaya çıkmıştır.Del tellerinin görünmez alternatifi diyebileceğimiz şeffaf plaklar, Invisalign'ın geliştirilmesinden bu yana getirilen yeniliklerle önemli ölçüde geliştirilmiştir. ® teknolojisi 1997'de ve birçok vaka başarıyla tedavi edildi. Daha sonra diğer şirketler, büyüyen şeffaf plak endüstrisinden pazar payı almak için kendi sistemlerini geliştirdiler." .
Şeffaf plakların bilgisayar destekli tasarım prosedürlerine dayandığını vurgulayan Öğr. Görmek. Ayşegül Ural, "Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi, dental arkların 3 boyutlu modelinin alınmasıyla başlayan, diş hareketlerinin uygun yazılımlar ile planlanmasına olanak sağlayan sayısallaştırılmış bir süreçtir. CAD/CAM teknolojisi kullanılarak tedavi sonuçları öngörülebilir ve tek bir silikon veya dijital ölçü kullanın, bir dizi şeffaf Plak üretmek için kullanılmıştır.Plak, dişleri tüm yüzeylerinden (vestibüler, lingual/damak ve oklüzal) tutarak ve uygulayarak 3 boyutlu diş hareketlerinin kontrolünü sağlar. farklı boyut ve şekillerdeki ataşmanlar ve diğer spesifik özellikler sayesinde uygun kuvvetler."
Öğretim Görevlisi Bkz. Ayşegül Ural, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şeffaf plaklar günümüzde sadece estetik ihtiyaçtan dolayı değil, kişiye sunduğu diş teline göre daha fazla konfor sağlamasından dolayı tercih edilmektedir. Şeffaf plakların avantajı ise takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklardır. plak, fırça ve diş ipini çıkarmak, hastanın normalde yaptığı her şeyi yemektir.Bazı araştırmalarda şeffaf plakların diş tellerine göre daha az ağrılı olduğu ve geleneksel diş teli tedavisine göre daha kısa sürede sonuç verdiği iddia edilmektedir. -SmartTrack malzeme ile yapılan şeffaf plak 0,5 mm düzeltilerek dişlere uygulanır.Hasta tarafından her değiştirildiğinde (7 ila 14 günde bir) firmaya ve vakaya göre kademeli olarak hedeflenene yaklaşır. Günde en az 20 saat kullanılması gereken plaklar sadece yemek yeme ve ağız bakımı sırasında çıkarılmalıdır.


Haberler

Tüm Haberler