Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Obezite ve Tüp Mide Ameliyatı

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Programı Öğr. Gör. Sibel Haklı, obezite ve tüp mide ameliyatı hakkında bilgi verdi.
Aşırı kilo ve obezite prevalansı küresel olarak artmaktadır. Obezite vücuttaki yağ dokusunun aşırı fazlalaşması sonucunda kişinin sağlık problemleri yaşamasına neden olan komplike bir rahatsızlıktır.

Obezite, vücut yağındaki artış nedeniyle belirli bir boy için fazla kilolu olarak tanımlanır. Vücut Kitle İndeksi (BMI), yetişkinlerde aşırı kilo ve obeziteyi tahmin etmek için yaygın olarak kullanılan basit bir boy-ağırlık ölçüsüdür. BMI, ağırlığının (kilo olarak) boyunun karesine (metre olarak) bölünmesiyle hesaplanır.

Obezite kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Günlük yaşamda zorluklara yol açabilir. Sağlığı tehdit edebilir ve diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, uyku apne sendromu gibi hastalıklara yol açabilir. Obezite cerrahisi, sürdürülebilir bir şekilde kilo vermeye ve bu hastalıkları kontrol altına almaya yardımcı olur. Ancak ameliyat olmak önemli bir karardır ve iyi bir hazırlık gerektirmektedir.

Ayarlanabilir Gastrik Band, Sleeve Gastrektomi, Gastrik Bypass, Biliopankreatik diversiyon gibi cerrahi yöntemler kullanılmaktadır ve gelişen teknoloji ile bu yöntemlerin laparoskopik olarak uygulanmasını mümkün kılmaktadır.

Sleeve Gastrektomi halk arasında tüp mide ameliyatı, obezite cerrahisi prosedürlerinden biridir. Gelişimi 2000'li yılların sonlarına kadar uzanır. Küçük bir mide tüpü yapmak için midenin dörtte 3'ünün cerrahi olarak çıkarılmasından oluşur. Bu, aynı zamanda, emilen gıda miktarını ve iştahı artıran bir hormonun (ghrelin) salgılanmasını azaltmayı mümkün kılar. Kesin ve geri dönüşü olmayan anatomik bir modifikasyondur. Bu müdahale bazen Gastrik By-Pass veya daha az sıklıkta yapılan diğer müdahalelerin ilk adımı olarak önerilmektedir.  Tüp mide ameliyatı için gerekli koşullar;
  1. Vücut kitle indeksinizin (BMI) 40'ın üzerinde veya kilonuzla ilgili tıbbi bir komplikasyon (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, şiddetli uyku apnesi, kalça veya diz osteoartriti) ile ilişkili olarak 35 ila 40 arasında olmasıdır.
  2. Uzun süreli hazırlık sırasında yeme alışkanlıklarınızı gelecekteki müdahalenize uyarlamak için değiştirmeyi kabul etmenizdir. Bu, uzun vadeli iyi bir sonuç elde etmek için gerekli bir koşuldur ve birkaç ay (6 ila 12 ay) süren eksiksiz bir ameliyat öncesi değerlendirme sırasında yapılacaktır. Bu size kararınızı düşünmek, diğer prosedürler hakkında bilgi edinmek ve bir sonraki konsültasyonda cerrahınıza sormak istediğiniz soruları hazırlamak için zaman verecektir. Obezite cerrahisine asla acil bir ihtiyaç yoktur.
Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve genellikle laparoskopi tercih edilmektedir. Laparoskopik cerrahi uygulaması ciddi olabilen (bağırsak perforasyonu, duvar veya karın organlarında kanama) çok istisnai komplikasyonlara yol açabilir. Hemen tanınmaları genellikle sekelsiz bir onarıma izin vermektedir ancak bazen ameliyat sırasında fark edilmeyebilir ve birkaç gün sonra tekrar ameliyat gerektirebilir. Herhangi bir cerrahi müdahalede olduğu gibi, tüp mide ameliyatı yaparken de hayati düzeyde (mortalite: %0,1) riskler vardır.
Midedeki dikişlerden sızıntı riski vardır. Buna fistül denir (%1-2). Bu apse ve hatta peritonite neden olabilir. Bu nedenle tıbbi tedavi (girişimsel fibroskopi ve/veya radyo kontrollü ponksiyon) veya fistülün yıkanması ve drenajı için yeniden ameliyat, birkaç hafta sürebilen uzun süreli hastanede yatış ve yapay beslenme yerine yerleştirme gerektirebilecek ciddi bir komplikasyondur. Bu komplikasyon genellikle ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar. Ayrıca ilk günlerde yakın izlemeyi gerektiren kanama riski (%1- 2) vardır. Flebit (damarlarda pıhtı) ve pulmoner emboli riski nadir de olsa (<%1) mevcuttur. Bu nedenle ertesi gün harekete geçmeniz, varis çorabı giymeniz ve ameliyattan sonra kanı inceltmek için enjeksiyonlar yaptırmanız istenecektir.

Geç komplikasyon olarak reflü, (vakaların %30-40) mide içeriğinin yemek borusuna doğru gelmesiyle bazı durumlarda olan yanma hissi ile ortaya çıkar. Genellikle tıbbi tedavi onu kontrol etmek için yeterlidir, ancak takip gerektirir. Medikal tedavi etkili değilse, bazen ikinci bir ameliyat ile Gastrik By Pass'a dönüştürmek gerekir. Bu asit reflü birkaç yıl boyunca yemek borusunda ciddi komplikasyonlara (özofajit, displazi, yemek borusu daralması) neden olabilir ve bu nedenle bildirilmelidir.

Tüp mide ameliyatı, emilen gıda ve vitamin miktarında önemli bir azalmaya yol açar. Bu durum, kusma veya bağırsak enfeksiyonunun ortaya çıkmasıyla denge bozukluğu da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle ilk yıl her gün vitamin takviyesi almak ve daha sonra genel duruma göre uyarlamak gereklidir.

Tüp mide ameliyatından sonraki yıllarda mide tüpünün genişlemesi ortaya çıkabilir ve kilo alımına neden olabilir. Bu durum, uygun olmayan yeme davranışının bir sonucudur. Dumping sendromu, çok zengin (özellikle alkol veya şeker açısından) gıdaların tüketilmesinden veya çok hızlı emilmesinden sonra ortaya çıkan çok hoş olmayan bir rahatsızlıktır (çarpıntı, mide bulantısı, baş ağrısı, ishal). Birkaç dakika içinde kendiliğinden iyileşir. Yeme davranışının adapte olmadığının işaretidir.

Hastanede kalış süresi 1- 5 gün arasında değişmektedir. Ameliyattan sonra, komplikasyonların büyük çoğunluğu takip eden ilk günlerde meydana geldiği için dikkatli takip çok önemlidir. Ameliyat sırasında yerleştirilmiş olabilecek borular (mesane veya midede kateter, karında drenaj, infüzyon) hızlı bir şekilde çıkarılır ve yavaş yavaş diyete devam edebilirsiniz.

Rahatınız ve uzun süreli iyi bir sonuç için cerrah, diyetisyen ve hemşireler tarafından verilen diyet tavsiyelerine uymanız önemlidir. Genel olarak, yemeğin yeniden başlaması birkaç hafta boyunca karışık öğünlerle başlar ve daha sonra katıdır. Sakin ve yavaş yemelisiniz, yemek sırasında içmemelisiniz ve katı gıdalara devam ederken iyi çiğnemelisiniz. Psikolojik destek de genellikle yararlıdır. Ameliyattan sonra bir buçuk yıl hamilelik kesinlikle önerilmez. Bu nedenle bu dönemde etkili doğum kontrolü zorunludur. 

Ameliyattan beklenen fayda, fazla kilolarınızın büyük bir kısmını uzun vadede kazanmadan vermenizdir. Aynı zamanda yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi veya eklem ağrıları gibi ilişkili hastalıkları azaltmak veya hatta ortadan kaldırmaktır.

Bu prosedürle beklenen ortalama fazla kilo kaybı 5 yılda %60'tır. Böylece elde edilen kilo kaybı, başlangıç ​​kilonuza ve yeme davranışınıza bağlı olarak ortalama 35-40 kg arasındadır.



Haberler

Tüm Haberler