Glokom Nedir?

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Sinem Gürkan Aydın Glokom hakkında bilgi verdi.

Glokom, görme açısından önem taşıyan ve optik sinire zarar veren bir hastalıktır. Bu Gözünüzdeki anormal derecede yüksek basınç zarara neden olmaktadır.
Glokom, 60 yaş üstü kişilerde körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak daha yaşlı erişkinlerde daha sık görülür.Glokomun birçok formunun hiçbir uyarı işareti yoktur. Kademeli bir şekilde ilerleme gösterdiğinden görüşte bir değişiklik fark edilmeyebilmektedir.

Glokoma bağlı görme kaybı telafi edilemediğinden, erken evrelerinde bir teşhis konulabilmesi ve uygun şekilde tedavi edilebilmesi için göz tansiyonunuzun ölçümlerini içeren düzenli göz muayeneleri yaptırmanız önemlidir. Glokom erken teşhis edilirse görme kaybı yavaşlatılabilir veya önlenebilir. Glokom yaşayan kişiler sürekli tedavi altında olmalıdır.

Kaynaklar
mayoclinic.org/diseases-conditions/glaucoma