Diş İpi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Diş Hekimi Nuri Yeniev günlük ağız bakımı hakkında bilgi verdi. Nuri Yeniev, "Tek başına fırçalamak yetmez. Diş ipi veya arayüz fırçası kullanmadan temizlik eksik kalır" dedi.
Ağız hijyenini sağlamak için sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez diş fırçalamak çok önemlidir. Bununla birlikte, diş ipi kullanımı da bu günlük rutinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Çünkü dişlerin temas noktaları fırça ile tam olarak temizlenemez. Dişler fırçalansa bile ara yüzeylerde yemek artıkları kalır. Bu yemek artıkları, orada kaldıkları sürece çürüklere ve ağız kokusuna neden olabilir. Gördüğümüz boşlukların ciddi bir kısmı bu arayüz boşluklarıdır. Bu nedenle gece yatmadan önce diş ipi kullanmak gerekir. Aksi takdirde uyku sırasında tükürük akışımız azalarak diş çürüğü için uygun ortam oluşur. Hastalarımız diş ipi kullanmaya başladıkları ilk günlerde zorlanabilirler ancak kullanmaya devam ederlerse alışkanlık kazanacak ve rahatlıkla kullanabileceklerdir.

Ağız hijyenini sağlamak için gargaralar, ağız duşları ve ara yüz fırçaları da kullanılabilir ancak en temel iki unsur fırçalama ve diş ipidir. Diş ipi kullanımı sadece dişlerimiz için değil diş etlerimiz için de oldukça önemlidir. Diş etlerinin daha sağlıklı olmasına katkı sağladığı için başka bir sebep yoksa diş eti kanamalarını da önler. Bu nedenle sabah kahvaltıdan yarım saat sonra dişleri fırçalamak ve gece yatmadan önce diş ipi kullanmak gerekir.