Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 Diş Hekimliğinde Radyografi Uygulamaları

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Nuri Yeniev, diş hekimliğinde radyografi uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Radyografi çekerken en çok dikkat ettiğimiz nokta, verilebilecek en az doz ile alınabilecek en kaliteli görüntünün elde edilmesi prensibine dayanan ALARA (As Low As Reasonably Achievable) prensibidir. Panoramik ve periapikal röntgen, dental volümetrik tomografi gibi radyografi uygulamaları dişhekimliği pratiğinin birçok alanında doğru teşhis için kullanılmaktadır. Bu görüntüler sayesinde ağız içi muayene ile göremediğimiz kemik içi lezyonları, diş köklerinin durumunu, anatomik ve patolojik oluşumları görme ve yorumlama imkanına sahibiz. Ayrıca röntgen görüntülerini diş eti iltihabının neden olduğu kemik kaybını tespit etmek ve arayüzlerdeki çürük derinliğini teşhis etmek ve değerlendirmek için kullanıyoruz.
 
Bu röntgen filmlerinde x-ışınlarının kullanılması nedeniyle iyonlaştırıcı radyasyon riski vardır. Ancak bu dozlar periapikal röntgen için yaklaşık 0,001 mSv, panoramik röntgen için yaklaşık 0,003 mSv'dir. Bu dozun toplum üyeleri için 1 mSv olduğu düşünüldüğünde, dişhekimliği pratiğinde kullanılan görüntüleme yöntemleri ile alınan radyasyon dozu yıllık izin verilen dozların çok altındadır. Sağladığı faydalar düşünüldüğünde altı ayda bir panoramik röntgen çekilmesinde bir sakınca olmayacaktır.


Haberler

Tüm Haberler