Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - shmyo@gelisim.edu.tr


 COVID-19’un Psikolojik Etkileri

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Merve Karaağaç, COVID-19 un psikolojik etkilerinden bahsetti.
Aralık 2019'da, Çin'in Wuhan şehrinde, yeni Koronavirüsün (COVID-19) neden olduğu olağandışı pnömoni vakaları bildirildi ve virüsün yayılması hızla küresel bir sağlık tehdidi haline geldi.

Geçtiğimiz 20 yılda, 2003'te Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), 2009'da H1N1 alt tipi grip virüsü, 2012'de Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve 2014'te Ebola virüsü dahil olmak üzere birçok viral hastalık görüldü. COVID-19’un, yeni bir koronavirüs türü olmasına rağmen, soğuk algınlığından SARS ve MERS gibi daha ağır hastalıklara kadar değişen hastalıklara neden olduğu bilinmektedir.

Fiziksel etkilere ek olarak, COVID-19, insanların ruh sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir. Virüs salgını sırasında, bireysel, toplumsal, ulusal ve uluslararası düzeylerde çok çeşitli psikolojik sonuçlar gözlemlenmiştir. Bireysel düzeyde, insanların hastalanma, ölme korkusu ve çaresiz hissetme olasılığı yüksektir. Pandemi, halkın ruh sağlığı üzerinde psikolojik krizlere bile yol açabilecek zararlı bir etkiye sahiptir. Bir psikolojik bozukluğun erken evrelerinde bireylerin erken tanı alması, müdahale stratejilerini daha etkili hale getirir.

COVID-19 salgını gibi sağlık krizleri, sadece sağlık çalışanlarında değil, vatandaşlarda da psikolojik değişikliklere yol açar ve bu tür psikolojik değişiklikler korku, kaygı, depresyon veya güvensizlik tarafından tetiklenir. Bir toplumdaki sinirlilik ve endişe herkesi büyük ölçüde etkiler. Son kanıtlar, izolasyon ve karantina altında tutulan kişilerin önemli düzeyde kaygı, öfke, kafa karışıklığı ve stres yaşadıklarını göstermektedir. Genel olarak, COVID-19 salgını sırasında psikolojik bozuklukları inceleyen tüm çalışmalar, etkilenen bireylerin duygusal sıkıntı, depresyon, stres, duygudurum dalgalanmaları, sinirlilik, uykusuzluk, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, travma sonrası stres ve öfke gibi çeşitli zihinsel travma belirtileri gösterdiğini bildirmiştir.

Araştırmalar, medyaya sık sık maruz kalmanın da sıkıntıya neden olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, mevcut durumda, COVID-19'un psikolojik ve duygusal sonuçlarını doğru bir şekilde tahmin etmek zordur. Virüsün yayılmasından etkilenen ilk ülke olan Çin'de yapılan araştırmalar, insanların virüsün bilinmeyen doğasından korkmasının zihinsel bozukluklara yol açabileceğini gösteriyor. Virüsün patojenitesi, yayılma hızı, ortaya çıkan yüksek ölüm oranı nedeniyle COVID-19, enfekte hastalar ve sağlık çalışanlarından ailelere, çocuklara, öğrencilere, akıl hastalığı olan hastalara ve hatta diğer sektörlerdeki işçilere kadar toplumun çeşitli katmanlarında bireylerin ruh sağlığını etkileyebilir.




Haberler

Tüm Haberler