Çalışma Ortamının Ergonomik Açıdan Uygun Olarak Düzenlenmesi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Ali Karaağaç ve Öğr. Gör. Merve Karaağaç, uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler ve öğretim üyeleri için çalışma ortamının ergonomik açıdan uygun olarak düzenlenmesi hakkında bilgi verdi.
  1. Kullanılan sandalye kişinin sırtını ve belini açısal ve anatomik olarak korumalı ve desteklemelidir. Kişi ayakta durduğu zaman oturma tablası diz hizası ile aynı seviyede olmalıdır.
  2. Oturma pozisyonunda dizler ile tabla arasında 8-10 cm mesafe olmalı ve bel desteklenmelidir. Ayaklar, yükün aktarılabilmesi adına yerle tam temas halinde olmalı ve diz ve kalçalar 90°’den fazla bükülmemelidir.
  3. Sandalyede otururken, el bilekleri doğal duruş pozisyonunda olmalı ve bileklerde açılanma olmamalıdır. Ön kollar yere paralel olmalıdır.
  4. Omuzlar gevşek pozisyonda olmalı, aşağı ve yukarı zorlanmalar olmamalıdır. Dirsekler kolçağın üzerinde ve vücuda yapışık olarak 90-100o açıda durmalıdır.
  5. Masanın eni yaklaşık 50 cm ve boyu 160 cm kadar olmalıdır.
  6. Göz ile monitör arası mesafe en az 50-65 cm olmalıdır.
  7. Sırtlık açısının ayarlanabilir olması ve sırt desteğinin 90-120° aralığında olması gerekmektedir.

Ergonomi-1