20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), Ağız ve Diş Sağlığı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Haluk Kurtulmuş, 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Gününü anlatıyor.
Ağız ve diş sağlığının olmazsa olmazı diş bakımıdır. Diş bakımının ilk ve önemli şartı ise, dişlerimizi her yemekten sonra fırçalamaktır.  Bu sayede hem dişlerin temizliği sağlanır, dişlerimiz daha parlak görünür, hem de diş çürümelerinin önüne geçilmiş olur. Diş bakımı çocuklarda ilk dişlerin sürmesi ile başlar. Çoğu kimse, ilk çıkan dişlerin değişeceği düşüncesiyle, çocuklarda diş bakımına önem vermezler.  Çocuklarda diş bakımı yetişkin insanlardaki kadar önemlidir.

Küçük yaşlardan itibaren dişler diğer bütün organlar hastalık riski ile karşı karşıya kalır. Bunlardan en önemlisi diş çürümesidir. Diş çürümelerinin en önemli sebebi şekerli gıdalardır bu gıdalar dişlerdeki mikroorganizmalar birlik de meydana getirdiği asittir. Günümüzde insanlar, yüzyıl öncesine göre en az on dört defa daha fazla şekerli gıdalar kullanmaktalar. Özellikle şehirde yaşayan insanlar küçük kasaba ve köyde yaşayan insanlara göre şekerli gıdaları daha çok tükettikleri için diş çürüklerine daha fazla maruz kalırlar.

Ağız sindirim başladığı yerdir. Ağızda ve dişlerde başlayan olumsuzluklar ağız ve diş sağlığının bozulmasına, sindirimin sisteminin olumsuz etkilenmesine yol açar. Yiyecekler ağızda dişlerin yardımı ile öğütülerek, tükürükle karışarak yutulmaya ve sindirime hazır hale gelir. Ağız aynı zamanda dişler yardımı ile konuşma meydana gelir. Tat alma organı olan dilin; çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli görevleri de bulunmaktadır.

Diş çürüğünü erken teşhis ve tedavisi ilerlemiş olgulara göre daha kolaydır. İlerlemiş diş teknolojileri sayesinde, diş çürüğünün teşhis ve tedavisi daha kolaydır. Kötü ağız hijyeninin diğer bir komplikasyonu ise,  diş eti hastalığıdır. Diş eti hastalıklarının en önemli komplikasyonları diş kaybıdır ayrıca diş eti kanamaları ağızda istenmeyen hoş olmayan kokulara da neden olmaktadır.  Diş kaybının en önemli sebebi diş çürükleri değil diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıklarının ise en önemli sebebi ağız hijyeninin yeterince iyi yapılmaması buna bağlı olarak ağızda biriken plaklardır. Ağız ve diş sağlığının amacı diş çürümeleri ve diş eti hastalıklarının önlemek ve ağız ve diş sağlığını korumak olmalıdır bunun için ağız diş sağlığı küçük yaşta başlaması gereken alışkanlık olması gerekmektedir.